Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A modern kori gyarmatosítás

Miből lettek az óriáscégek? A modern ember önmegvalósítási törekvéseiből. Manapság mindent eladnak és mindenre kell vevőt találni. Minél többet és minél olcsóbban kell termelni. Magyarországon sajnos ez kifejezetten jellemző. Csak sajnos a multicégnél dolgozó magyar nincs alkupozícióban. Bármit elvállal. Nagyon olcsó. Az olcsó, semmire sem elég béréből pedig majd elmegy a nagyáruházba és szemétből gyártott élelmiszerekkel tér majd haza. Ezt a szemetet fogja otthon feltálalni vacsorára. Igen, a multinacionális vállalatok gyártósori munkásairól beszélek, akik szegénységük miatt csak multinacionális nagyáruházban vásárolhatnak.  Nekik lett kitalálva. Megteremtették a kínálatot, majd ehhez a keresleti oldalt. Szegénységbe taszították a magyar népet.

Egymillió munkahelyet teremtenek majd. De milyet? Az egész magyar népet rabszolgasorba akarják állítani? Reméljük nem, pedig a magyar nemzetnek úgy tűnik ez a sorsa, legalábbis az eddigi évek tapasztalata ez.  66 ezer forintos nettó jövedelemből még kenyeret sem lehet venni hónap vége felé, amikor már nem jut tejre, egyéb luxusra. Azzal tudták eddig becsalogatni a multicégeket, ha elég olcsón árulták a magyart. Egymillió új munkahely: lesz, ha ingyen dolgozuk, majd akkor? Keleti szomszédunk olcsóbb. Nyilván a munkásréteget szegénységben kell tartani, máskülönben senki nem akarna dolgozni. De ennyire szegénységben? Vajon miért fogy a magyar? Mennyibe kerül egy havi bébitápszer? Bár ezen a ponton még nem tudni, mit takar az egymillió munkahely. Reméljük, egy olyan munkahelyteremtésről van szó, mely végre nem a multik érdekeit nézi, hanem a mienkét, magyarokét.

Hülye, aki ezt nem látja. Nem buta, hülye. Buta lehet, aki egész életét a szántóföldön éli le, de becsületesen dolgozik. Kicsit idealizált ez az életkép, de Ő nem tanult annyit, hogy hatalma lehessen más emberi lények felett.  Hülye az pedig, aki diplomával és jó (jól fizető) állással azt mondja: nem kell gyerek, első a karrier. Azaz első önmaga, kimosták az agyát a reklámokkal. De ez nem mentség semmire. Ez egy veszélyes embertípus: képes forintra váltani mások egészségét, életminőségét, életét, mert hatalma van felettük. Éppen ez a baj ma Magyarországgal: amellett, hogy mindig más a hibás, mindenki az önmegvalósításban látja élete értelmét. Ha jól belegondolunk ez ránk, és a szűken vett környezetünkre is igaz, nemde? Ez az újonnan belénk nevelt újmagyar mentalitás.

Igen, nagyon rossz irányba indultunk el két évtizede. A lehető legrosszabb irányba: az új fiatal generációk bizniszelni akartak, dolgozni nem. Gyorsabban rákaptunk, mint a Coca Colára. Mekkora biznisz felzárkóztató programokat szervezni, piacképtelen tanfolyamokat szervezni munkanélkülieknek vagy éppen ingyen játszóteret nyerni? Tényleg nekünk akarnak jót? Vagy menjek oda vásárolni, ahol érzem, hogy fontos vagyok? Otthon nem vagyok fontos? Hitelek tömkelege. Nincs rajta mit csodálkozni, ez volt a cél: adóssá tenni. Aki adós és szegény, az szolga lesz. A szegénnyel eddig is azt csináltak a gazdagok, amit akartak. Diákhitel, autóhitel, sütőhitel. Bár valószínűleg Emese sincs tisztában azzal a ténnyel, hogy az az attitűd, amit viselkedésével képvisel, sugall, egy egész generációt nevel életképtelenné. Emese egy igazi hülye, Zoltán pedig a díszmenedzser.

Liberalizálni kell. Ezt is egy hülye mondta. Azért mondom, hogy hülye, mert nem nézem ki belőle, hogy képes olyan bizniszben részt venni, amelyben irányító szerepe lehet. Buta nem lehet, mert diplomás. A liberalizáció biznisz, eladni mindent, amit magyar elődeink hagytak ránk. Eladni, szétdarabolni a magyar vállalatokat, a magyar tulajdont. Minden erre megy ki: botrányokat keltenek, korrupciót sejtetnek. Olcsóbban, hatékonyabban és gazdaságosabban kell működni, a korrupciót fel kell számolni - ezt mondják. Azt próbálják elérni, hogy legyenek kétségeink az állami vállalatokkal szemben. Ezt a kétséget, ennek összetevőit a magyar polgár nem tudja meghatározni, csupán benyomása lesz. Az lesz az érzése, ma Magyarországon mindenki korrupt. Pedig csak a menedzserek korruptak. Ezek a menedzserek hazaárulóként a külföldi nagytőkét szolgálják, és az országra a legnagyobb veszélyt Ők jelentik. Szlovák-magyar ellentét sincs. Ez is generált helyzet, üzleti érdek. Látható, milyen sokszínű az üzlet világa. Persze a menedzser és a politikus lehet egy személy is, gyakori.

Ne hozzunk ide külföldi tőkét. A magyar mezőgazdaságot, a magyar ipart, a magyar életminőséget kell fejleszteni. Ne akarjunk mindenáron profitot maximalizálni, hogy előrébb jussunk a ranglétrán amivel majd hatalmat kapunk mások felett. Mert minden az egyénen múlik.

Csak ennyi vagyonunk maradt, minden másból kivásároltak minket. Van még néhány munkahely, ahol emberi minőségünkben dolgozunk, nem betanított munkásként. Azt mondják versenypiac kell? Javul a minőség, mert versenyhelyzetet teremtünk? Ez komoly? Hol vannak a piaci szereplők? Nem arról van szó, hogy néhány menedzser egy-egy jövedelmező kapcsolatán keresztül kimenedzseli a magyar nép maradék vagyonát is? Tényleg egy ágról szakadt nép vagyunk közel a süllyesztőhöz.