Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


egészség, egészséges táplálkozás, egészséges életmód, hosszú élet

I. ...TÁPLÁLÉKOK HATÁSAI A SZERVEZETRE...

 Pránatáplálkozás, pránaevés, fényevés, prána, vitalitás, életerő, egészség, energia, pránaista, inedián. pránaizmus, egészséges táplálkozás
Forrás: www.napfenyes.hu

1. CUKOR

Naponta átlag 53 teáskanálnyi cukrot viszünk be a szervezetbe. Ez azt jelenti, hogy minden nőre, férfira és gyermekre több mint egy kiló jut ötnaponta.

Egyetlen félliteres üdítő tizenhárom teáskanálnyi cukrot tartalmaz...

Ha ma új termékként vezetnék be a cukrot, soha nem engedélyeznék, mint élelmiszert. Erős méreg, és a gyógyszertárban a helye. Gyengíti az agyat, és befolyásolja a viselkedést. Az egyszerű cukor arra kényszeríti a szervezetet, hogy túl sok inzulint termeljen, és ezzel csökkentse a vércukorszintet. A lecsökkent vércukorszint azonban farkasétvágyat ébreszt, és ezzel ördögi kört indítunk el.

 Sir Ch. Best, az inzulin felfedezője hívta fel a figyelmet arra, hogy a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol... A cukorból alkohol képződik /függőség!/, ami károsíthatja a májat (gyulladás-megnagyobbodás).

A máj méregtelenítő munkája során képes az alkohol átalakítására egy bizonyos szintig, de így a szervezet normális működéséhez szükséges enzimeket von el az alkohol semlegesítésére.

Lehetséges májnagyobbodás olyan embereknél is, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, de sok édességet esznek. A májkárosodással együtt jár a haj, látás és a bőr épségének a romlása.

A cukor fogyasztása B vitamint és kalciumot von el a szervezettől...

Dr. Shelton: Akik cukrot fogyasztanak alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla!

 

 2. HÚS

Felmérések alapján ott a legmagasabb az átlagéletkor, ahol egyáltalán nincs húsfogyasztás.

--A-- Az ember alapvetően növényevő, nem mindenevő. Erre utal:

_a_bélcsatornánk hossza (a ragadozók bélcsatornája rövidebb és más szerkezetű, hogy gyorsabban eltávozhasson szervezetükből amit megettek)

_b_nyálunk összetétele és kémhatása (a hús megemésztéséhez savas kémhatás szükséges, de az emberé lúgos)

_c_fogaink típusa és elhelyezkedése

--B-- Fokozott méreganyag-tartalom

Azok a mérgek amelyekkel a földet és a növényeket kezelik, felhalmozódnak az állatok szervezetében (kb. 13szor annyi). Ezen kívül az állatokat kezelik antibiotikumokkal, étvágyfokozóval, hormoninjekcióval...

A húsevő ember szervezetében ezek a mérgező anyagok felszívódnak, és beépülnek.

--C--

A fehérje megemésztéséhez kalciumra van szükség, a hiányzó mennyiséget a szervezet a csontokból és a fogakból vonja el. Következmény csontritkulás és fogszuvasodás.

 

 

3. TEJ- ÉS TEJTERMÉKEK

Bármekkora mennyiségű fogyasztása káros. A tej ugyan számos nyomelemet és vitamint tartalmaz, de ezeket a szervezet nem tudja hasznosítani.

_Káros hatásai:

 -a- A tejfogyasztás növeli az A és B-12 vitamin, cink, vas és kalcium szükségletet.

  -b- Nyálkaképződés:

..Légúti zavarok. Betakarja a hörgőket, a nyálkahártyát...

..Gyomor és béltraktusban a nyálka bevonja a bélfalat, gátolva a más élelmiszerekkel bevitt hasznos tápanyagok felszívódását is.

-c- A laktózt (tejcukor) nem tudja az ember megfelelő módon megemészteni...

-d- Csontritkulás és meszesedés

Az egyik kalcium hiányra a másik pedig kalcium többletre utal. A tejben a hőkezelés hatására (ma már minden tejet hőkezelnek) olyan változások mennek végbe, ami miatt a kalcium nem tud beépülni, így lerakódik a csontokra, érfalakra, csigolyák közé, ezzel elindítva a meszesedést.

A csontritkulás a világ azon tájain a legelterjedtebb, ahol a tej- és tejtermékek fogyasztása a legmagasabb.

 

 4. SÓ

A túl sok só fáradttá, szeszélyessé és ingerültté tesz, felpuffaszt, és árt a veséknek. 

A növényekben található szerves só (a szervezet csak ezt a fajta sót tudja hasznosítani) hőkezelés hatására (55 celziuszfok felett) átalakul szervetlen sóvá. A vese napi 2-3 g szervetlen sót képes kiválasztani. A többlet só lerakódik, és kőképződéshez, érelmeszesedéshez vezet. Ha a vesék nem megfelelően működnek nő a vérnyomás.

 

5. SZÉNHIDRÁTOK

__Fehér kenyér

 Ha a búzáról eltávolítjuk a rostban gazdag korpát, a tápanyagokban gazdag csírát, és a tápanyagszegény keményítőt hagyjuk meg, fehér lisztet kapunk.

 A fehér liszt, a fehér rizs, fehér tészta, fehér kenyér és a többi kezelt gabonatermék igen gyorsan felszívódik a véráramban, jelentős vércukorszint-ingadozást hozva létre (ami farkaséhséget eredményez).

Addiktívak: minél többet fogyasztunk belőlük, annál többet akarunk. Ilyenek még a zsíros vagy/és cukros ételek is.

Csak a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, tésztákat tanácsos fogyasztani, mert ezekben nagyrészt megvannak az emésztéshez szükséges ásványi anyagok, rostban is gazdagok, valamint sokkal lassabban szívódnak fel. Fehér lisztből készült termékek fogyasztása esetén a szervezetnek saját magából kell kivonnia a szükséges tápanyagokat...

Kitűnő szénhidrátforrás pl. a krumpli vagy a banán.

 

 6. ZSÍROK

A zsírból, olajból, margarinból stb. az emésztés során sav keletkezik, amit a szervezetnek semlegesítenie kell...

A zsíradékokat a legnehezebb megemésztenie a szervezetnek...

Zsír van a sült krumpliban, a margarinos kenyéren, rántottában, bundás kenyérben, levesben, főzelékben, süteményekben (azért olyan finomak, mivel telenyomják őket különféle zsíradékokkal és cukorral...), péksüteményekben (pogácsák stb. azért olyan foszlósak, mert sok zsíradékot tartalmaznak). 

A tejtermékek és húskészítmények is rengeteg zsírt tartalmazhatnak...

Zsír van a különféle magvakban (pl. dió, mogyoró), mákban, kókuszreszelékben stb., melyek sokkal kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a mesterségesen előállított zsíradékok, de ezekből is igen keveset szabad csak fogyasztani.

 

7. NYERS NÖVÉNYI ÉTREND /előnyei/

_1_Tápegész
A nyers növényi ételek vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. Az emésztésükhöz minden anyagot tartalmaznak.

  _2_Enzimbőség
Az enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak, de 55 celziuszfok felett lebomlanak...

_3_Vitaminbőség
Hőkezelés vagy túlzott hűtés hatására ez tönkremegy.

_4_Organikus sótartalom
A szervezet csak a szerves (organikus) sót képes hasznosítani, de hőkezelés hatására szervetlen sóvá alakul....

 _5_Rostbőség
Serkenti a bélműködést

_6_Optimális fehérjebevitel

_7_Gyulladásgátló hatás
Az A és C vitamin miatt.

_8_Megfelelő zsír és koleszterin tartalom
A növényi táplálékban telítettlen zsírsavak vannak, melyek segítik az érvédő koleszterin képződését.

_9_Lúgosító hatás

 

  

II. ..........MÉRGEZÉS..........

 

Forrás: www.napfenyes.hu

 A szervezet a kiválasztószerveken (máj és vese) keresztül igyekszik megszabadulni a  méreganyagoktól. Amikor túlterhelődnek, bekapcsolódnak a másodlagos kiválasztószervek: a bőr és a tüdő.

A bőrnél ez a folyamat az izzadás (krónikus esetben pattanások és mitaszerek) útján megy végbe.

A tüdőnél oxidációs folyamatok révén a légzéssel, krónikus esetben váladék útján (orrfolyás stb.) távoznak a toxikus anyagok.

 

III. ...Mit mivel együnk és hogyan?....

 Forrás: A FIATALSÁG FORRÁSA I-II./ Peter Kelder

  A különféle táplálékok megemésztéséhez különféle közegre van szükség a gyomorban. Pl. a fehérje megemésztéséhez savakra, de a szénhidrátokhoz már bázisokra, ezért összeegyezhetetlen például a húst rizzsel együtt enni. A savak és a bázisokat kölcsönösen közömbösítik egymást...

 Amikor többféle ételt eszünk egyszerre, akkor az emésztési idő megsokszorozódik, a tápanyagok felszívódása romlik, rothadás, gázképződés a következmény.

A legjobb megoldás az, amikor egy étkezés alkalmával csak egyféle ételt eszünk. Pl. csak gyümölcsöt, csak zöldséget, csak szénhidrátot, csak fehérjét.

Evés közben egyáltalán ne igyunk, mert az ital felhígítja az enzimeket és a gyomornedveket, amelyek éppen az étel emésztésén munkálkodnak.

Az étkezés után 20 perccel telítettebbnek érzi magát az ember. Ennek az az oka, hogy a gyomor feszülését érzékelő receptorok körülbelül 20 percre van szükségük ahhoz, hogy egy speciális hormon segítségével az aggyal közöljék, a gyomor mennyire van tele. Ha az ember addig eszik, amíg teljesen jóllakottnak nem érzi magát, valójában már 20 százalékkal többet evett a kelleténél, és ez akár minden étkezésnél előfordulhat. Ha pedig ezt rendszeresen teszi, a gyomor kicsit kitágul, hogy helyet biztosítson az ételtöbbletnek. Ezért aztán a következő alkalommal már kicsit többet kell együnk ahhoz, hogy ugyanazt a telítettségi érzést elérjük.

A tibeti lámák könnyű ételeket fogyasztanak, vegetáriánusok, és csak egyféle ételt esznek étkezésenként, azt is kis mennyiségben. Például az egyik étkezésük állhat gyümölcsből, a másik zöldségből, a következő pedig kenyérből. 25 évesnek látszanak függetlenül attól, hogy valójában milyen idősek.?

 A legnagyobb probléma véleményem szerint az, hogy általában tudatában sem vagyunk mit eszünk, mi is van abban tulajdonképpen. Például, amikor megeszünk egy pogácsát, akkor nemcsak szénhidrátot eszünk, hanem tetemes mennyiségű zsíradékot is.

Föl se fogjuk, hogy amikor megeszünk egy hamburgert, akkor azzal a saját szervezetünket mekkora borzalmak elé állítjuk: hús-szénhidrát-zöldség-cukor stb. egyszerre!... Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor kerékpározás közben, lejtmenetben, megpróbálnál könyvet olvasni, rádiót hallgatni és beszélgetni is a társaddal... mire jutnál? Semmit se tudnál élvezni. Se a kerékpározást, se a zenét, se a beszélgetést, se a könyvet, amit olvasol.

Szerinted a szervezeted mit tud kezdeni ennyiféle szeméttel egyszerre?

 

 

Cukor: édes méreg

A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré. A cukorrépa cukortartalma: 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed. (Erjedés: oldott állapotban lévő nitrogénmentes szerves anyagok, többnyire szénhidrátok felbomlása élesztőgombák, hasadógombák által.) Sir Ch. Best, az inzulin egyik felfedezője hívta fel a figyelmet arra, a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol. A következőkben pontokba szedve leírjuk a cukor káros hatásait.

1. Az alkoholképződés

Az alkohol legfőképpen a májat és az idegsejteket károsítja; sejtméreg. A májsejtek méregtelenítő munkájuk során képesek az alkohol átalakítására egy bizonyos mennyiségig, de így a szervezet normális működéséhez szükséges folyamatok elől vonódik el az átalakítást végző enzim. Emiatt, ha sikerül is közömbösíteni az alkoholt, a normális működés eleve gátolt. Sajnos az összes alkohol általában nem tud közömbösítődni. A plusz munka megnagyobbodásra készteti a májat. Ezért lehetséges májmegnagyobbodás olyan embereknél, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, viszont sok édességet esznek. A kísérleti állatoknál fokozott cukorbevitel hatására megnövekszik a máj és a vese. Már gyerekeknél is megfigyelhető a máj ilyen elváltozása. A máj károsodása révén a látás és a bőr épsége is veszélybe kerül. A bőrbetegségek közül az akne és a dermatitisz kialakulásában és fenntartásában a cukor komoly szerepet játszik.

2. A szívinfarktus

A szívkoszorúér-betegségeknél gyakran találunk magas vércukorszintet és a glükózanyagcsere zavarát. Nem csak a magas vérzsírszint és a mész rovására írható a szívinfarktus, a cukorfogyasztás is nagyban elősegíti. Kelet-Afrikában él két törzs (maszai és szumburu), akik sok zsírt fogyasztanak, mégsem ismert körükben a szívinfarktus. Ők egyáltalán nem fogyasztanak cukrot. Szent Ilona szigetén viszont nagyon elterjedt a szívkoszorúér megbetegedés, pedig minimális zsírt esznek. Az egy főre jutó évi cukorfogyasztás emellett hatvan-hetven kilogramm! A felmérések egyébként is azt mutatják, hogy a szívbetegek általában az átlagnál több cukrot fogyasztanak. A jelenség magyarázata: a cukor megköti a koleszterint, visszatartja a vérben. Patkánykísérletek igazolták ez utóbbi állítást. Ahogyan növekedett a patkányoknak adott cukor mennyisége, úgy nőtt az állatok koleszterinszintje egyenletes zsírbevitel mellett.

3. Trombusképződés

Magas vércukorszint esetén a vérlemezkék könnyebben összecsapzódnak. Ez nagymértékben fokozza a trombusképződés kockázatát. A kimenetel akár halálos is lehet.

4. A cukorbetegség

A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejtek kimerülnek. A szervezet számtalan tartalékkal rendelkezik, az egyik ebből az inzulintermelés képessége. A hasnyálmirigyünk körülbelül ötszáz évre van kalibrálva. Az emberek a túlzott cukorfogyasztás segítségével képesek negyven-ötven év alatt elhasználni!

5. Az elhízás

A finomított cukor fogyasztása nagymértékben hozzájárul a túlsúly kialakulásához. Ez részben a zsírvisszatartás miatt következik be. Az első részletes epidemiológiai tanulmányt Sir H. Himsworth tette közzé a cukorbetegségről, körülbelül harmincöt évvel ezelőtt. Arra utalt, hogy a betegség elsősorban a zsírfogyasztással függ össze. Kimutatta egyes országokban a cukorbetegség és a zsírfogyasztás kapcsolatát.

6. Az emésztőrendszer megbetegedései

Az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka megszűnik, amikor az étrendből kivonjuk a cukrot. Az emésztőcsatornán sorban haladva, a fogak képzik a cukor első támadási feliiletét. A fogszuvasodás leggyakoribb oka a cukorfogyasztás. A cukor ingerli az emésztőcsatorna felső szakaszát, úgymint a nyelőcsövet, garatot. A gyomorban fokozza a savkiválasztást, ezért hajlamosít a fekélyre. A cukros étrend húsz-harminc százalékkal növeli a gyomorsav mennyiségét. Gyakran okoz epehólyag-megbetegedéseket, gyomor- és nyombélgyulladást. A cukor hatására a káros bélbaktériumok száma jelentősen megnövekedik. Főleg a coli baktériumoknál mutatható ki ez a hatás. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a csecsemők, akik cukros teát kapnak, hajlamosabbak a gyomor- és bélhurutra, és a székletükben több a rothasztó baktérium, mint cukormentesen táplált társaiknál. A vékony- és a vastagbelet károsítják az erjedés során keletkező mérgező anyagok, gyulladás léphet fel. A finomított cukor a gyártás során elveszíti minden rosttartalmát. A székrekedés elsőszámú okának a rostmentes ételek fogyasztását tekinthetjük. Egy indiai rákkutató, Dr. S. L. Malhorta 1977-ben megállapította, hogy a pandzsabik körében azért nem fordul elő vastagbélrák, mert étrendjük rostokban gazdag.

7. Köszvény és csontritkulás

A cukorfogyasztás növeli a vér húgysavtartalmát, mivel megköti azt a vérben. A megnövekedett mennyiségű húgysav egyrészről savasít, ezzel közömbösítésre készteti a szervezetet. A csontokból kálcium áramlik a vérbe, megszüntetni a savasságot. Másrészről a magas húgysavszint elősegíti a köszvény kialakulását.

8. Rák

A cukor hatására a sejtek megduzzadnak, és a számuk is nő. Rákos folyamatok indulhatnak be a szervezetben. A vizsgálatok összefüggést mutattak a végbélrák, az emlőrák, a leukémia, a hasnyálmirigyrák és a cukorfogyasztás között. Dr. E. W. Pomare és Dr. K. W. Heaton cikkében azt olvashatjuk, 1973-ban kimutatták, hogy az étrendben levő rostok és maghéjak gátolják a baktériumok epesótermelését a vastagbélben. A kutatók szembeállították ezt a finomliszt és a fehércukor hatásával, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tápanyagok finomítása vastagbélrákot okozhat. Dr. E. G. Knox cikkében egy epidemológiai felmérésről számol be, amelyet 1977-ben végeztek. A vastagbélrák és különböző élelmiszerek fogyasztásának kapcsolatát vizsgálták. Az első helyen a tojás áll, sorban a következő a marhahús, a cukor, a sör és a sertéshús. Dr. B. Armstrong és Dr. R. Doll a táplálkozási szokások szerepét vizsgálta a rákos megbetegedések kialakulásában. Harminckét országban nőket vizsgálva direkt kapcsolatot találtak a cukorfogyasztás és a hasnyálmirigyrák mortalitása között.

9. Vitamin- és nyomelemhiány

A finomított cukor B1 vitamint von el a szervezetből. Ennek következménye a fokozott idegesség, agresszivitás, székrekedés és légzési nehézség. Dr. Magyari K. kutatásai azt mutatják, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél kivonják az étrendből a fehércukrot, jelentős koncentrációjavulást figyelhetünk meg. Amennyiben újra cukrot fogyasztanak, a koncentrációs képességük csökken. Dr. Magyari a hiperaktivitásért és az agresszív magatartásért szintén a cukrot tette felelőssé. Megfigyelései szerint a gyerekek viselkedését nagyban befolyásolja a cukorfogyasztás. De nem csak a gyerekekét, a bűnözés és a finomított cukor fogyasztása közötti kapcsolatra is felhívja a figyelmet.
A fehér cukor savasító hatása miatt kálciumhiányt idéz elő. A kálciumhiány csontritkulást, fogromlást és angolkórt okozhat.
A gyerekek többek között azért is édesszájúak, mert a sok hús és sós étel miatt a szervezet kiegyensúlyozásra törekszik. Azonban ez tipikusan az az eset, amikor az egyik lyukat úgy tömöm be, hogy közben három másik keletkezik helyette.
A finomított cukor nyomelem- és vitamintartalma nulla. Ez azért érdekes adat, mert a megemésztéséhez többféle nyomelem és vitamin is szükséges. Ezeket mind a szervezettől vonja el.

10. A belső elválasztású mirigyrendszer zavarai

A finomított cukor károsítja az anyagcserét, összezavarja a hormonrendszer. A cukor hatására a mellékvesék megnagyobbodását tapasztalhatjuk. A cukor gyorsítja a nemi érést, ingerli a nemi mirigyeket. (A civilizációs életformának köszönhetően a pubertáskor tízévente fél évet tolódik előre. A cukor sem kevés mértékben járul hozzá ehhez.)

11. Fáradékonyság

A cukorfogyasztás hatására felszaporodik a piroszőlősav a vérben. A sok piroszőlősav fáradékonysághoz vezet. Gyakori rosszulléteket eredményez, mely szorongó érzésekkel járhat együtt. Az izomgörcsök és az izgatottság is visszavezethető a megnövekedett mennyiségű piroszőlősavra.
A cukor hatása rövidtávú a szervezetre, ezáltal ingadozó vércukorszintet eredményez. Az alacsony vércukorszint csökkent teljesítőképességhez vezet mind fizikai, mind szellemi téren. A természetes szénhidrátok normalizálják és stabilizálják a vércukorszintet. A fehércukor csökkenti a várható életkort. Ha egy ember amúgy száz évig élne, a cukros étrend hatására csupán hetven évig fog. A fehércukor károsítja a magzatot, nő a visszamaradottság veszélye!
A civilizációs étrend irdatlan mennyiségű cukrot tartalmaz. Összehasonlításképpen, a felmérések szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. Évszázadokig a cukorfogyasztás csak a gazdagok kiváltsága volt, mintegy százötven év alatt tömegcikké vált, mára bárki számára elérhető. Dr. Lablanchy állítása szerint a cukorfogyasztás egy évszázad alatt a kétszázszorosára nőtt.

Az édesítés története

1. A patriarchák korában a méz volt a fő édesítőszer. Ezt a virágból méhek készítik, ezért kozmikus energiákkal van tele, és az anyagcserére hat.
2. Nagy Sándor idején megjelent a nádcukor. Ezt a növény szárából nyerik, ezért egyaránt tartalmaz kozmikus és földi energiákat és a ritmikus rendszerre (szív és keringési rendszer, légzőrendszer) hat. A cukornádból készült cukor nyomelelmekben még gazdag.
3. Napóleon uralkodása alatt jelent meg a cukorrépából nyert cukor, melyet a növény gyökeréből vonnak ki, emiatt ez csupán földi energiákat tartalmaz és az idegrendszerre van nem túlzottan pozitív hatással. A répacukor a gondolkodást földhöz kötötté teszi, mint ahogy a virágból származó méz kozmikus magasságokba emeli.
A temészetes szénhidrátok az ember önállóságát fejlesztik. A finomított cukor ezzel szemben az egoizmust fokozza, önzővé tesz.

"Annak, amit megeszünk, a legnagyobb része fölösleges. Csak a negyedére van szükségünk az élethez. A másik háromnegyed rész az orvosokat gazdagítja."

A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van.
A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat. Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla."

Dr. Shelton